Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Webcasts

Kontakt

Åbningstider: Mandag til fredag, kl. 12:00-15:00.  

Tlf.nr.: 93 508 603
E-mail: medialab@stll.au.dk.

Adresse:
Navitas - Inge Lehmanns Gade 10
Bygning 3210, lokale 03.213
8000 Aarhus C

I webcaststudierne kan du både optage dig selv og tavlen på samme tid. På tavlen kan du for eksempel køre PowerPoints eller tegne formler. Mens du laver din præsentation, kan du følge med på en referenceskærm der viser, hvad der bliver optaget.

Hos Media Lab kan du benytte vores webcaststudier til produktion af video-undervisningsmaterialer.

Studierne gør det enkelt og effektivt at optage videoer af dig selv til brug i din undervisning. Du kan køre både PowerPoint, screencasts, tavleundervisning og softwaredemonstrationer under optagelserne.

Videoerne produceres ved hjælp af ganske få klik og bliver gemt direkte på Science and Technologys streamingserver, hvor du kan se din video med det samme. Det betyder, at du ikke skal vente på at tjekke dine optagelser igennem, og du kan dermed hurtigt tjekke om en optagelse er perfekt, eller om der skal laves en ny. På grund af studiernes brugervenlighed tager det kort tid at lære selv at starte og producere webcastvideoer.

Anvendelse

Du kan inkorporere videoerne fra studierne i dine Blackboard-kurser, og for eksempel bruge dem til at forklare de emner, de studerende har svært ved at forstå eller lave optagelser af hele forelæsninger, så de studerende frit kan gennemgå og repetere pensum når og hvor, de har tid og behov.

Du kan også få de studerende til at besvare spørgsmål i relation til videoerne, så du kan give målrettet feedback, eller du kan benytte videoerne til at frigøre tid under forelæsningerne til diskussion, repetition og fordybelse.

Teknisk information

Studierne er udstyret med en computer, hvorfra man kan køre sine slides eller anden præsentationsmateriale. Dermed behøver du ikke medbringe og bruge tid på at tilslutte din egen computer. Computeren er tilsluttet en berøringsfølsom skærm, der fungerer som digital tavle, hvor du blandt andet kan skrive og tegne med softwareproduktet ChalkBox.

Webcastproduktioner bliver optaget i to spor – også kaldet Picture-in-Picture. Det betyder, at kamerabilledet af dig foran den berøringsfølsomme skærm og selve computerens skærmbillede bliver optaget hver for sig. Begge spor kan dermed vises side om side i den færdige video, og seeren bestemmer selv, hvordan visningen af billederne skal sættes op.

Lyden bliver optaget ved hjælp af et microport-sæt. Et microport-sæt består af en lille knaphulsmikrofon der er tilsluttet en sender, og en modtager der er tilsluttet kameraet. Den skal tændes for og klipses på tøjet, før man begynder at optage.

Der er tilknyttet en lille fjernbetjening til computeren som præsentationen kører fra. Med den kan du på afstand skifte mellem dine slides, så du er fri for at stå i nærheden af computeren. 

Lightboardstudiet

Ud over vores berøringsfølsomme skærme, har vi i vores studie i Universitetsparken også et lightboard.

Et lightboard er en glastavle, hvor der bliver skudt lys ind i siderne af glasset. Lyset gør, at alt hvad du skriver på glasset bliver ekstra tydeligt. Dermed kan du blandt andet lave avancerede udregninger uden at detaljerne forsvinder. Samtidig med det har du fronten mod tavlen, hvilket gør det lettere at skrive – studiet spejler automatisk optagelserne, så seerne kan følge med.

Du kan optage dig selv bag ved lightboardet, samtidig med at du optager den berøringsfølsomme skærm. Det gør, at du for eksempel kan køre PowerPoint-præsentationer på samme tid som din lightboard-præsentation. 

360°-præsentation af vores webcaststudie på Navitas

Lokationer og booking

Navitas

3210-03.222

Katrinebjerg

5346-014

Universitetsparken

1524-125  

Alle vores studier bookes i Outlook-kalenderen. Du kan søge dem frem via deres bygnings- og lokalenummer. Du kan også kontakte Media Lab for booking.

Vær opmærksom på at en booking i Outlook er foreløbig, indtil den er blevet endeligt godkendt af Media Lab. Dette har vi valgt at gøre for at sikre os, at vi har mulighed for at låse op til studierne, når du har brug for det. Bookinger bliver kun godkendt i Media Labs åbningstider, så husk at booke i god tid.

Tips og tricks til et godt webcast

 • Forbered dig godt.
  En fem minutters video tager ikke kun fem minutter at optage. Der kan ske fejl og stress hjælper ikke.
 • Lav ikke dine videoer for lange.
  En god længde er omkring 5-10 minutter. Meget længere og mange oplever at de mister fokus og laver flere fejl. 
 • Tjek dine optagelser hver gang.
  På den måde sikrer du dig, at der ikke mangler noget. Det kan ske at man eksempelvis glemmer at tænde for mikrofonen i en optagelse.
 • Vent med at starte.
  Vent gerne en 4-5 sekunder efter du har trykket optag til at du begynder at tale. På denne måde sikrer du dig, at du ikke bliver klippet ud eller at videoen ikke starter midt i en sætning.
 • Øv dig inden din præsentation. 
  Bruger du tegnefunktionen på den berøringsfølsomme skærm, kan det være godt at øve dette igennem et par gange inden optagelse, eller til du selv synes at have styr på brugen. Værktøjet er ikke svært at bruge, men kan kræve lidt erfaring.
 • Kig på kameraet.
  Selv om det kan være fristende konstant at følge sig selv på referenceskærmen, giver det en bedre oplevelse for seeren, hvis du kigger på kameralinsen. Det kan føles underligt i starten, men man bliver hurtig vant til det. 
 • Farve på klæderne.
  Væggene i studiet er sorte, og derfor er det en rigtig god idé ikke at tage sort tøj på, når du skal filmes, så du undgår at falde i ét med baggrunden.
 • Lav PowerPoints i 16:9-format.
  For at undgå sorte bjælker på skærmen anbefaler vi, at du i vores Navitasstudie kører 16:9-format fremfor et 4:3-format.