Optag slideshows med speak til Blackboard

Vidste du, at du nemt kan optage en PowerPoint med speak uden at skulle installere ekstra programmer? Vi viser dig, både hvordan du kan lave optagelser på PC og Mac og hvordan du uploader dine optageler til Kaltura-videoplatformen på Blackboard.

28.06.2019 | Nina Vestergaard Adolfsen

I dette indlæg: Optag PowerPoint på PC, Optag PowerPoint på Mac, Læg videoen på Blackboard og Få styr på lyden.

Optag PowerPoint på PC

Du kan optage din PowerPoint direkte i en PC-version af PowerPoint.

1. Åbn dit slideshow, vælg fanen ’Slideshow’, klik på knappen ’Optag slideshow’ og derefter ’Start optagelse fra begyndelsen’.
    Screencap: Start recording
  2. Klik på ’Start optagelse’.

Nu er optagelsen i gang og du kan navigere i din præsentation, samtidig med at du indtaler.
  1. Brug pilene på tastaturet til at navigere, eller brug pilene i nederste venstre hjørne, der bliver synlige, når du bevæger musen i området.

Hvis du skal pege, kan du bruge laserpegepinden, som er tredje knap fra venstre. Din mus alene er ikke synlig på optagelserne, så du skal sørge for at pege med laserpegepinden.

Alternativt kan du højreklikke i din PowerPoint og vælge ’Markørindstillinger’. Menuerne kommer ikke med i optagelsen.

NB: Audio-input bliver gemt separat på hver slide. Sørg derfor for ikke at snakke, mens du skifter slide, da din lydfil dermed bliver delt op. Springer du tilbage i dine slides, kan du også risikere, at timingen går i stykker. Indsæt i stedet kopierede slides, hvis du har brug for at henvise tilbage.

Når du er nået igennem din præsentation, skal den gemmes.

1. Vælg ’Filer’ og derefter ’Gem som’. Vælg en mappe og et filnavn, og vælg filtypen MP4.

Nu bliver din præsentation eksporteret til et videoformat, som kan uploades på Blackboard. Afhængigt af handwaren på din computer, kan de tage en del tid at få genereret en videofil.

TIP:
     Hvis du har Windows 10 findes der et simpelt videoredigeringsprogram, hvis du eksempelvis ønsker at trimme lidt i din optagelse: højreklik på din mp4-fil, bevæg musen over Åbn med, klik på Billeder og vælg Rediger og opret i øverste højre hjørne.

Optag PowerPoint på Mac

Hvis du har en Mac, kan du ikke optage direkte i PowerPoint. I stedet bliver du nødt til at bruge en skærmoptager. QuickTime Player er indbygget på en Mac og kan lave skærmoptagelser.

1. Åbn PowerPoint og vælg slideshow-visning, så den er klar til at blive præsenteret.
  2. Åbn samtidig QuickTime Player og vælg ’Arkiv’ og derefter ’Ny skærmoptagelse’.
  3. Sørg for at vælge den rette mikrofon ved at klikke på pilen til højre for optagerknappen.
  4. Klik på den røde optagerknap og klik på skærm for at optage.

Nu er optagelsen i gang, og du kan navigere i din præsentation mens du indtaler.

1. Klik på stopknappen i øverste højre hjørne af skærmen for at stoppe optagelsen, når du er færdig.
  1. Du kan klippe i din skærmoptagelse ved at vælge ’Rediger’ og derefter ’Opdel klip’. Markér i tidslinjen og slet det du gerne vil fjerne.
  1. For at gemme optagelsen vælg ’Arkiv’ og ’Eksporter som’, og vælg et af video-formaterne. Afhængigt af handwaren på din Mac, kan de tage en del tid at få genereret en videofil.

Læg videoen på Blackboard

Sådan får du din video vist på Blackboard via Kaltura-videoplatformen.

1. Gå ind på den side i dit kursus, hvor din præsentation skal ligge. Vælg ’Design indhold (Build content)’ og derunder ’Kaltura Media’.
  2. Vælg ’Add new’ og derunder ‘Media Upload’, og find din videopræsentation. Det kan tage lidt tid for videoen at uploade til Kaltura.
  3. Giv den et navn, klik ‘Save’ og ’Back to browse and embed’
  4. Klik på ’Select’ ud for den video du har uploadet, og giv den en passende titel og beskrivelse, som kommer til at stå sammen med videoen på Blackboard-siden.
  5. Klik til sidst på ’Submit’.

Nu er videoen indlejret på din Blackboard-side og klar til at blive vist for de studerende.

Få styr på lyden

Det er vigtigt med ekstern mikrofon, da det nemt kan blive enerverende at lytte til en video med baggrundsstøj. Hos Media Lab kan låne mikrofoner eller få gode råd til indkøb og brug af mikrofoner, hvis du hellere vil have dit eget udstyr.