Tavleundervisning i Zoom: tegneplade

Med Zoom kan du filme dig selv via webkameraet, hvilket giver en større oplevelse af nærhed, samtidig med at du kan dele en Power Point-præsentation eller et digitalt whiteboard. Med en elektronisk tegneplade – et væsentligt billigere alternativ til de fleste tablets – kan du erstatte din mus med en pen, der gør det lettere at annotere i dine præsentationer eller lave udførlige udregninger på computeren.

Den følgende vejledning beskriver en asynkron optagelse af video. Men den kan langt hen ad vejen også bruges til synkron undervisning, hvor de studerende følger med live.

I guiden bruges et Wacom-produkt som eksempel. Hvis du overvejer at benytte en tegneplade, er det vigtigt du sikrer dig, produktet kan tilsluttes din computer. Derudover skal du være opmærksom på, at det kan kræve noget øvelse og tilvænning at bruge en tegneplade.

Du kan også optage præsentationer direkte i PowerPoint.

Forberedelse af tegneplade

1. Hent driver til din tegneplade på produktets hjemmeside og installer softwaren. Følg vejledningen for installationen.
  2. Tilslut din tegneplade. Sørg for at du ikke har eksempelvis en USB-mus tilsluttet din enhed på samme tid. Dette kan nogle gange skabe problemer, når du bruger tegnepladen.
  3. Indstil følsomhed og indstillinger for pen og plade til dit behov. Åbn software-indstillinger for pennen og klik på Touch settings
  4. Vær opmærksom på at Zoom skal vælges under Application i øverste menubjælke. Den dukker muligvis ikke op første gang. Du skal derfor finde programmet og give softwaren adgang. Dette gøres ved at trykke på det lille plus (+) til højre for bjælken. En menu dukker op, hvor du skal lokalisere Zoom.

Dukker Zoom ikke op i det lille vindue, trykker du på Browse og lokaliserer programmet. Tryk herefter på OK.

I menuerne Pen og Touch Options kan du indstille følsomhed og hastighed for pennen. Prøv dig frem og find det der passer bedst til dit behov.

Optagelse i Zoom på Whiteboard eller PowerPoint

1. Tilgå hjemmesiden https://aarhusuniversity.zoom.us/ og start et møde på din computer.
  2. Åbn Zoom Meetings og Join with computer audio
  3. Du kan nu se dig selv på computerskærmen og justere dit kamera. Det kan være nødvendigt at justere kamera- og mikrofoninput i nederste, venstre hjørne, hvis du eksempelvis bruger ekstern webcam eller mikrofon/headset.
  4. Nederst i Zoom trykkes på knappen Share Screen, hvor du kan dele et Whiteboard eller din PowerPoint – hav gerne PowerPoint-vinduet åbent, inden du begynder at dele skærm. Tryk på Share når du har valgt dit ønskede input.

Når du deler et Whiteboard eller skærm med PowerPoint er der øverst en bjælke med tegneværktøjer. Kører du PowerPoint, skal du trykke på Annotate for at tegnemenuen dukker frem.

TIP: Hvis du planlægger at lave mange annoteringer i din PowerPoint, kan det være en god idé eksempelvis at indsætte tomme slides, inden du går i gang med dine optagelser, som du kan bruge som erstatning for en tavle.
  5. Start din optagelse med Record.

Optagelser kan pauses og genoptages, og du kan lave flere optagelser i ét møderum. Når du forlader møderummet til slut, vil dine optagelser blive gemt separat på din computer og være klar til at blive uploadet til Kaltura i Blackboard.

TIP:
    Skærmdeling vil automatisk komme med på dine optagelser – inklusive et billede af dig selv i øverste højre hjørne, hvis du kører med webcam eller har et profilbillede. Videofeed af underviser kan give dine studerende en følelse af nærhed, men du skal i så fald være opmærksom på ikke at placere elementer i øverste højre hjørne af din PowerPoint-præsentation.