Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Webcasts

I webcaststudierne kan du både optage dig selv og tavlen på samme tid. På tavlen kan du for eksempel køre PowerPoints eller tegne formler. Mens du laver din præsentation, kan du følge med på en referenceskærm der viser, hvad der bliver optaget.

Hos Media Lab kan du benytte vores webcaststudier til produktion af video-undervisningsmaterialer.

Studierne gør det enkelt og effektivt at optage videoer af dig selv til brug i din undervisning. Du kan køre både PowerPoint, screencasts, tavleundervisning og softwaredemonstrationer under optagelserne.

Videoerne produceres ved hjælp af ganske få klik og bliver gemt direkte på Nat-Tech's streamingserver, hvor du kan se din video med det samme. Det betyder, at du ikke skal vente på at tjekke dine optagelser igennem, og du kan dermed hurtigt tjekke om en optagelse er perfekt, eller om der skal laves en ny. På grund af studiernes brugervenlighed tager det kort tid at lære selv at starte og producere webcastvideoer.

Anvendelse

Du kan inkorporere videoerne fra studierne i dine Blackboard-kurser, og for eksempel bruge dem til at forklare de emner, de studerende har svært ved at forstå eller lave optagelser af hele forelæsninger, så de studerende frit kan gennemgå og repetere pensum når de har behov.

Du kan også få de studerende til at besvare spørgsmål i relation til videoerne, så du kan give målrettet feedback, eller du kan benytte videoerne til at frigøre tid under forelæsningerne til diskussion, repetition og fordybelse.

Teknisk information

Studierne er udstyret med en computer, hvorfra man kan køre sine slides eller anden præsentationsmateriale. Dermed behøver du ikke medbringe og bruge tid på at tilslutte din egen computer. Computeren er tilsluttet en berøringsfølsom skærm, der fungerer som digital tavle, hvor du blandt andet kan skrive og tegne med softwareproduktet ChalkBox.

Webcastproduktioner bliver optaget i to spor – også kaldet Picture-in-Picture. Det betyder, at kamerabilledet af dig foran den berøringsfølsomme skærm og selve computerens skærmbillede bliver optaget hver for sig. Begge spor kan dermed vises side om side i den færdige video.

Lyden bliver optaget ved hjælp af et microport-sæt. Et microport-sæt består af en lille knaphulsmikrofon der er tilsluttet en sender, og en modtager der er tilsluttet kameraet. Den skal tændes for og klipses på tøjet, før man begynder at optage.

Der er tilknyttet en lille fjernbetjening til computeren som præsentationen kører fra. Med den kan du på afstand skifte mellem dine slides, så du er fri for at stå i nærheden af computeren.

Opsætningen i Navitasstudiet blev opdateret i foråret 2019, så det nu er muligt at optage i endnu højere opløsning. Kontakt vores labagent inden optagelserne, hvis du gerne vil sikre højere opløsning.

Lightboardet

Webcaststudiet med lightboard blev etableret gennem et samarbejde mellem lektor Jan Arlt fra Institut for Fysik og Astronomi og Media Lab. Studiet er tilgængeligt for alle undervisere på Faculty of Natural Sciences og Faculty of Technical Sciences.

Ud over vores berøringsfølsomme skærme, har vi også et lightboard i vores studie i Universitetsparken.

Et lightboard er en glastavle, hvor der bliver skudt lys ind i siderne af glasset. Lyset gør, at alt hvad du skriver på glasset bliver ekstra tydeligt. Dermed kan du blandt andet lave avancerede formler uden at detaljerne forsvinder. Samtidig med det har du fronten mod tavlen, hvilket gør det lettere at skrive og at du har front mod dit publikum – studiet spejler automatisk optagelserne.

Du kan optage dig selv bag ved lightboardet, samtidig med at du overlejrer præsentationer på optagelserne. Det gør at du, for eksempel, kan annotere dine præsentationer, tilføje grafer eller andre typer af illustrationer til din præsentation, som du kan annotere mens du forklarer. 

Her kan du finde en detaljeret teknisk introduktion til brugen af lightboardet. Hvis du gerne vil producere webcastvideoer i studiet uden brug af lightboard, kan du finde en introduktion her.

Lokationer og booking

Navitas

3210-03.222

Katrinebjerg

5346-014

Campus

1524-125  

Alle vores studier bookes i Outlook-kalenderen. Du kan søge dem frem via deres bygnings- og lokalenummer. Du kan også kontakte Media Lab for booking.

Vær opmærksom på at en booking i Outlook er foreløbig, indtil den er blevet endeligt godkendt af Media Lab. Dette har vi valgt at gøre for at sikre os, at vi har mulighed for at låse op til studierne, når du har brug for det. Bookinger bliver godkendt i Media Labs åbningstider.

Tips og tricks til bedre optagelser

 • Tilpas dine PowerPoints til studiernes format.
  For at undgå sorte bjælker anbefaler vi, at du kører PowerPoints i et 16:9-format fremfor et 4:3-format. Hvis du skal præsentere PowerPoints på lightboardet, skal baggrunden være sort, hvis du ønsker den bliver gennemsigtig på optagelserne.
 • Lav ikke dine videoer for lange.
  En passende længde er omkring 5-10 minutter. Er din video meget længere end det, vil du opleve at enten du eller dit publikum mister fokus.
 • Tjek dine optagelser hver gang.
  På den måde sikrer du dig, at der ikke mangler noget. Det kan ske at man eksempelvis glemmer at tænde for mikrofonen i en optagelse.
 • Vent nogle sekunder med at starte.
  Vent gerne 4-5 sekunder efter du har trykket 'optag' til at du begynder at tale. På denne måde sikrer du dig, at videoen ikke starter midt i en sætning.
 • Kig på kameraet. 
  Selv om det kan være fristende at følge sig selv på referenceskærmen, giver det en bedre oplevelse for publikum, hvis du kigger direkte på kameralinsen. Det kan føles underligt i starten, men man bliver hurtig vant til det. 
 • Klæd dig på efter præsentationsformen.
  Væggene i studiet er sorte. Derfor er det en rigtig god idé ikke at tage sort tøj på, så du ikke falder i ét med baggrunden. Bruger du lightboardet, anbefaler vi dog sort tøj, hvis du ønsker at benytte hele tavlen til at tegne på.